www.tvhouten.nl ;

de geschiedenis 2006

hardloopdate maart 2006
hardlopen ingeborg

Tot nu toe liep ik altijd alleen. Maar ik kreeg een mailtje van een collega van Monica, mijn vrouw,die zeer nieuwsgierig was naar mijn hardloopprestaties en naar mij (of andersom) en wel eens samen wilde lopen. En passent kon ze dan in Leiden eens rondkijken voor de halve marathon. Ze vond dat ik die dan ook wel moest lopen. Efin, eind maart was mijn hardloopdate met Ingeborg. Zij loopt vaak langere afstanden en ik loop iets harder. Samen zouden we harder en meer gaan lopen. Dat klinkt op papier heel makkelijk. Maar het ging heel goed. En het was heel leuk om eens met iemand samen te lopen. Een paar weken later liep zij de halve marathon in Utrecht met forse tegenwind in een hele kleine 2 uur.

Voorschotenloop - 12 maart 2006 - tijd: 52.34 (Zorg en Zekerheidcircuit)
Al weken lang was het slecht weer, te koud en te nat. En gezien de verwachtingen had ik het al een beetje laten schieten. Maar die zondagochtend was te zonnig om het te laten lopen. In rap tempo fietste ik naar de velden van Voorschoten '97 en daar was het een feestelijke aangelegenheid. Twijfel niet alleen bij mij hoeveel aan te trekken. In de zon uit de wind kon je flink zweten maar evengoed kon je nadat je ergens de hoek om moest en zonder zon in de wind liep bijkans bevriezen. Het liep allemaal lekker, mooie route goed tempo. Het begon liep ik wat stroef maar over de helft kwam ik op goed op gang. Vlak voor het einde was er nog even een onverwachte omweg en met de finish in zich nam ik me voor om een vrouw met mooie lange paardenstaart een eind voor me nog (even)in te halen. Tevergeefs, bijna was ik voor het eind door mijn reserve. Ik kwam binnen op 52.34 binnen.

Singelloop - 21 april 2006 - tijd: 34.00 organisatie Leidsch Dagblad
Meer mensen dan vorig jaar. Ruim 4000 mensen deden mee. Van (te) klein tot groot, meer voor het feest dan de prestatie. Maar omdat de opbrengst naar het goede doel gaat zul je mij er niet over horen. Daarom is dit niet een geschikte loop voor een tijd.
Maar hoe dan ook, hardlopen is hardlopen. Het was fris, kouder dan verwacht. In korte broek, met een trui van huis. Maar zonder trui gelopen. Hoog tempo, vooral in het begin om de meute voor te blijven. Ook Erick, mijn broer, had een opvallend hoog tempo. Bij de Zoeterwoudsesingel begon ik het te voelen. Aan het eind van de Morssingel vreesde ik het ergste maar het lukte. Geheel zonder eindsprint zag ik de klok op 34.00 springen. Toen snel een trui aan want het koelde hard af.

Omloop van Noordwijkerhout - 23 april 2006 - tijd: 52.40 (Zorg en Zekerheidcircuit)
Het was 's morgens onverwacht mooi weer. De dag ervoor was het nog behoorlijk koud geweest. De tien kilometer was een parcours van twee maal vijf. Het begin viel me zwaar, ook omdat de temperatuur opliep en het een beetje drukkend werd. Het werd steeds zonniger. Vanaf de 5,5 km liep ik gelijk op met een medeloopster maar ik zakte langzaam af, voorbij de 7 trok ik bij en even na de 8 ging ik sneller (of zij langzamer?) Efin ik voelde dat het beter ging. Ik liep zelfs een aantal mensen nog stevig voorbij en het lukte me zelfs een eindsprint te maken zodat ik de klok op 52.36 zag staan, wat in mijn hoofd de tijd van de Vlietloop onlangs was. Geen record, maar ook geen onaardige tijd. 's Middags begon het fors te regenen, we hadden geluk gehad.

Toen kwam natuurlijk de halve marathon dichterbij. Na de hardloopdate met Ingeborg was er geen keuze meer. Ik moest hem lopen. Zeker toen ik gezien had de de lopers van de halve en hele marathon bij ons thuis voor de deur langskwamen. Half april had ik me al aangesloten bij een loopgroep van Voorschoten 97.Eerst bij de lange afstandlopers van Marijke Hendriks op donderdag, daarna ook bij Ed Zijl, op dinsdagavond voor kracht en conditie. Daarnaast liep ik nog een derde keer in de week zelf. De Marijke groep had een (te) hoog tempo en die groep verruilde ik in mei voor de maandagavond groep van Peter van Geijlswijk. De conditie had ik inmiddels wel maar het tempo moet nog omhoog.
Innmiddels trainde ik minimaal 6 uur trainen en daarnaast nog wat fitness. Twee uur lopen was me nog steeds niet gelukt. Eind mei kwam ik tot 1.45 min en zo'n 17 kilometer en 10 dagen voor de halve marathon liep ik 2 uur lang en kwam tot ruim 19 kilometer.
Het werd spannend. Er kwam een hittegolf, ik hoorde enge verhalen over uitdrogen, zag sombere gezichten maar uiteraard kwamen er ook veel goede tips. En naarmate de loop dichterbij werden de zenuwen groter, de spanning steeg en de zorgen, aangewakkerd door het warme weer werden er niet minder om. Maar een lichte depressie maakte dat het weer slechter werd (looptechnisch gezien dus beter). In de laatste week liep ik nog goed en kreeg er vertrouwen in.
Maar het werd toch weer behoorlijk warm, code oranje, en er zouden extra water en sponsposten zijn, tevens werden mensen 'langs de lijn' op geroepen om de lopers van water, al dan niet met douche, te voorzien.

halve marathon Leiden - 18 juni 2006 - tijd: 2.02.34 website marathon

Maar goed, er was geen weg meer terug dus op 18 juni 2006 stond ik om tien over twaalf met duizenden mensen op de Breestraat voor de marathon van leiden waarvan ik de halve zou lopen. Een optimistische gedachte van mij was wellicht net onder de twee uur uit te komen. Ik had op werk beloofd dan te trakteren. Het begin liep soepel, er stond nog wat koele wind en de in de grote menigte liep het lekker. Na 2,5 km werd het warmer en het lukte me helaas bij de eerste sponspost op 2,5 km niet een spons te pakken. De 5 km passeerde ik bij 29.30 daarna foto: Ed Zijl Voorschoterbrug circa 7 km Voorschoten op en neer en de na de waterpunt bij 9 km had ik een spons. De 10 km passeerde ik bij 59 nog iets. Ik had dus een mooi constant tempo, maar zou dan op 2.04 uur uitkomen.

De weg door de Stevenshof van de 13 tot de 15 km was zwaar, warm zon ondanks het mij zo vertrouwde stuk. Bij het 15 km punt, de molen in de Stevenshof, was het een grote drukte, veel lopers stopte even om water te nemen en dat hinderde. Maar ik moest ondanks de vele bekende gezichten bij de waterpost door. Daarna kwam ik langs huis, en daarna de Stevenshof uit. Toen kwam het zwaarste, in een smal pad door het park achter de 3 Octoberhal (18km) reed er een rokende motor voor me. Ergernis, opgeteld bij de warmte en het smalle pad deden me geen goed. thuis langs bij ruim 17 km

Even verderop, vlak voor het 19 kilometerpunt, kreeg ik het gevoel even dizzy te worden de goedbedoelde feestelijkheiden op de Jacob Catslaan deden me geen goed, en tot overmaat van ramp pakte ik in plaats van water een zure sportdrank aan. Maar toen lokte het einde, de frisse lucht, de openheid van de Vondellaan en het zonvrije viaduct onder het spoor. Ik wist dat voor het belastingkantoor een spandoek hing met 20 km, nou die 1100 meter moest te doen zijn. Ineens ging het beter; schaduw in de Haarlemmerstraat. Aanmoeding van Wim Vermeulen en het lukte me zelfs nog iets te versnellen, ook voor de finish.
Volgens de, door vele bekritiseerde, tijdregistratie had ik een tijd van 2.02.34. Exact hetzelfde schema als waarmee ik op 1(?) juni in 90 minuten 15.27 km liep.

Vlietloop Voorschoten - 3 sept 2006 - tijd: 52.44 www.vlietloop.nl
's Ochtends regende het nog maar bij de start was het droog, en volgens mij was het nog redelijk warm (ik denk minstens 20 graden) maar ook erg vochtig. Het lukte me na de snelle start een redelijk hoog tempo te houden, bijna drie kilometer. Enkele loopgenoten (Willem, Han) liepen redelijk in de buurt. En ik was al tevreden dat het zo lang duurde voor Marijke Rog mij voorbij kwam.

vlietloop 2006 foto Corry Toen we het pad langs de Vliet op draaide voelde ik de warmte en viel het tempo danig terug. Meer en meer mensen liepen me voorbij en maar nadat ik onder aanmoediging van Peter en Corry de Hoflandbrug over liep ging het iets beter. Maar het eind was zwaar het laatste stuk door Voorschoten met name. Toch lukte me er in de Hoofdstraat nog er een sprintje uit te halen. Al eerder had ik gezien dat mijn tijd niet al te hoog was, onder de 50 zat er niet in en bij de Finish zag ik 'iets met 53 minuten', overigens bleek de officiele eindtijd 52.44. En het wilde er bij mij niet in dat Willem Reitsma pas 20 seconden binnen was. Maar ja, de officiele tijd is de officiele en dus kwam ik op de 99e plaats 85e bj de senioren mannen. Voor het eerst duurde het die middag wat langer voor ik weer helemaal hersteld was. Het was benauwder dan ik gedacht had.

Polderloop Stevenshof - 16 sept 2006 - tijd: 56.33 Wijkraad Stevenshof
Polderloop 2006 foto Eric Spierings Ondanks het feit dat half september voorbij is was het vandaag zo'n 25 graden. Warm dus Er waren van Voorschoten 97 een handjevol mensen gekomen dus het was gezellig. De start ging goed en ik het tempo er redelijk in. Er waren behoorlijk wat schaduwrijke stukken waardoor de warmte dragelijk bleef. Het parkoers was wat ingewikkeld, 1 kleine, 2 grote, 2 kleine rondes in de Stevenshof. Denken en lopen combineert niet geweldig. Het was niet heel erg druk dus een groot deel liep ik alleen. Voorschoten97 deelnemers aan de PolderloopVer voor me een man die lang in de buurt bleef maar ineens weg was en achter me op langzaam groter wordende afstand Annet. De laatste 2 rondes rond het park begon ik achter Marijke Rog, maar zij moest nog maar 1 rondje. Het lukte weer een eindsprintje te maken zonder zo uitgeteld te zijn als bij de Vlietloop. Tijd was 56,33 voor 10,6 km. Dat zou op 10 km 53,1 zijn. Toch niet heel slecht.

Dam tot Damloop - 17 sept 2006 - tijd: 1.40.22 Website D-D loop
Ik had me voorgenomen het rustig aan te doen. Gisteren in de zon toch nog een hoog tempo met de Polderloop maar ik wilde (zo ver van huis) geen risico nemen met een langere afstand. De drukte en de gezelligheid dwongen me ook niet tot topprestaties. De eerste kilometer duurde 6,5 minuten. En de 5 km passeerde ik bij 34.30. Het was een uiterst rustiek tempo. Zelfs mijn hartslag bleef onder de 150. Het tweede halfuur ging het iets sneller zowel de hartslag als het lopen. De 10 kilometer passeerde ik bij 1.06. Ondanks het feit dat het niet zo warm was als de dag ervoor werd het wel broeierig. Maar het was een heel gezellig traject en door het mooie weer waren er veel mensen buiten. Met de muziek langs de weg kwam het tempo goed op gang. Toen ik zag dat we nog 3 kilometer moesten ben ik echt gaan versnellen. Ik ging alleen nog maar mensen voorbij. De laatste 5 kilometer liep ik 6 minuten sneller (28.26) dan de eerste 5 en met toch een eindsprintje kwam ik binnen.

Van Maanenloop - 30 sept 2006 - tijd: 59.17 AV Rijnsoever
Heel mooi weer, alhoewel het tijdens het lopen nog warmer werd. En een heel gezellige loop. Wel heel rustig gelopen, dat in verband met de verdere planning dit weekend (een feest, en een popconcert) Het duingebied is natuurlijk hobbel en bobbel en dat is best pittig. De 5 km passeerde ik bij 29.03. Maar het tweede deel bevatte onder andere de volledige rul zand strand opgang en afdaling en een heel stuk langs het licht soppende strand. Mooi, maar pittig. Met de eindsprint lukte het niet meer om binnen de 59 minuten binnen te komen. 59.03 was de ongecorrigeerde kloktijd.

Hoge Veluweloop - 8 okt 2006 - tijd: 54.44 Hoge Veluweloop
Zondag 8 oktober 2006. Een zonnige dag, niet te warm en ook niet koud. Ik had niet heel veel slaap gehad nadat ik vrijdagnacht en zaterdag op het congres en de voorbereiding in de weer was geweest maar het gevoel was goed.
Ingeborg had me uitgenodigd mee te doen en wie ben ik dan om te weigeren. Het bleek bij aankomst ongelooflijk druk, met name de parkeerruimte was te ver weg en daardoor werd de start al 20 minuten uitgesteld.
Na de start kwam de massa op gang. Een rustig tempo, het pad was niet zo breed en erg veel accelereren was niet mogelijk, wilde ik overigens ook niet. Wel kreeg ik een redelijke vaart. Het bleek heel goed weer om te lopen in een toch wonderschone omgeving met ook veel leuke loopsters om mij heen en zo een beetje gehopt van het ene naar het andere ploegje. Ook de sfeer zat er goed in.
De laatste kilometers opgelopen met een man die iets langer was dan ik en ook een hoog tempo had. Door mijn reserve was ik in staat nog wat te versnellen en we hielden elkaar goed bij en ook daardoor behoorlijk de vaart erin. Vlak voor de finish raakte ik hem kwijt, dat wil zeggen ik versnelde nog meer. Met de finish in zicht zei ik tegen en blonde loopster naast me: "zet hem op he". Nou dat heb ik geweten, ze versnelde accuut en was stellig van plan mij er op de laatste meters even uit te lopen. Geweldig, een topsprint. Ik vermoedde dat ik een fractie (echt meer dan een haarlengte zal het niet geweest zijn) eerder mijn voet op de mat zette bij de finish maar misschien leek dat maar zo. Het was de afsluiting van een bijzonder fijne loop.

Clubcircuit - 14 okt 2006 - tijd: 24.56 Voorschoten 97
Mijn eerste clubcircuit. Dat kon, nu mijn zaterdagen weer vrij zijn. Wel had ik besloten 5 km te doen want morgen staat er nog een 10 km bij de Maliebaan op het programma. Het was een mooie bewolkte en frisse ochtend. De opkomst was goed en het tempo zat er goed in. Ik liep toch nog vrij hard, tja 5 km houd je dat wel vol En de tijd was dan ook best mooi.

Maliebaanloop Utrecht - 15 okt 2006 - tijd: 53.46 Maliebaanloop
Het was best fris bij de start, frisser dan gisteren en de zon liet zich ondanks de voorspellingen niet zien. De start, na 5 minuten uitstel ging goed, veel mensen maar het was niet echt dringen. Op en neer de Maliebaan, da's wel leuk want de snelleren zie je zo weer tegemoet komen. Ik startte best rustig en zo rond de helft kwam het ritme er goed in. Vlak voor het 8 km punt liep er iemand naast me. Ze had een fiks tempo maar dat kon ik redelijk bijhouden. Een mooie eindsprint wellicht. Maar toen we goed en wel de de Maliebaan op waren met nog zo'n 800 meter voor de boeg raakte ik haar kwijt. Jeetje die ging ineens hard. Ik had een toch redelijk eindtijd. In de 53 minuten. De opbouw gaat steeds beter, nu nog in het begin iets sneller dan komt de 50 nog wel in zicht.

Clubcircuit - 25 nov 2006 - tijd: 56.16 Voorschoten 97
Het was een stormachtige dag, nog wel droog al zou dat ieder moment over kunnen zijn. We liepen een T-vorm waardoor er dus twee keerpunten in de loop zaten, en dat had gezien de wind redelijk wat voordelen. Ik was nog niet helemaal fit en ook de beweging zat er nog niet helemaal in. Ik begon rustig en gaandeweg ging het wel iets soepeler. Ik trok me aan anderen op en in het bijzonder aan een voorbijkomende hardloopster die met intervallen sprintjes trok. Ik kwam steeds dichter bij. In het zicht van de finish kwam Marijke me tegemoet lopen en trok ik een sprint naar de finish. De eerste loop na de spit-aanval had ik overleefd en niet eens zo slecht gedaan.

Ter Speckeloop Lisse - 3 dec 2006 - tijd: 54.59 Zorg en Zekerheidcircuit
Een echter stormloop. Het parcours was, als vanouds hoorde ik, een vierkant en met de bijzonder harde wind was dat niet zo gek. Dat het nog droog was, was meer toeval en aan het einde van de loop kwamen er ook steeds meer spetters. Het was een zeer massale start en het begon dus met tegen de wind inploegen. Ik had een vrij hoog tempo viel daarna wat terug en toen we rond driekwart van de loop waren lukte het me echt te versnellen. Maar de finish was iets verder dan ik gehoopt had. Het laatste stuk moest ik daardoor rustig uitlopen.

omhoog    2004    2005    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016