www.tvhouten.nl 

BELANGSTELLING


Een korte toelichting op een aantal gebieden die mijn belangstelling hebben


relativiteitstheorie

e=mc2

Twee voorbeelden: Als je met de snelheid van het licht reist, dan staat de tijd stil. En, ooit is het heelal ontstaan uit… (niets?). Daar kan je uren over nadenken maar er wordt ook heel boeiend onderzoek naar gedaan. De ontwikkelingen van de astrofysica enerzijds en de deeltjesfysica anderzijds volg ik met belangstelling. Ben ook benieuwd of het Higgs-deeltje gevonden wordt.



jaren 50, 60, 70

trein

In de jaren 60 is de wereld ingrijpend veranderd; niet alleen de muziek maar ook de architectuur, de film, literatuur, omgangsvormen, wetenschap, politiek. Hoe ging dat, en waarom of waardoor.
Voor Nederland geldt dat de wederopbouw op zijn eind kwam en er een nieuwe generatie opkwam; die van na de oorlog. Ook liep Nederland wat achter op de rest van de wereld. Zelf ben ik eigenlijk net te laat geboren om dit bewust mee gemaakt te hebben. Misschien van daar die fascinatie.



Architectuur

Berlage (2K)

Ooit, ik was nog heel jong, wilde ik architect worden. Ik tekende zelf huizen, had een tekenbord gekregen en verzamelde er vanalles over. Nu blijft het bij kijken en lezen. Intressant is bijvoorbeeld de ontwikkeling van de buitenwijken, tuinsteden en industriëe gebouwen. Persoonlijk vind ik de stijl van Berlage erg mooi maar ook de Amsterdamse en de Delftse School en de Stijl. Niet mooi, maar wel fascinerend is het Brutalisme



Webknutselen

W3C-logo

Niet om de schijn van professionaliteit te vermijden, ofschoon ik zover ook nog niet ben, maar omdat ik het een leuke, echt nederlandstalige, term vind die recht doet aan mijn autodidactisch leerproces, blijf ik het voorlopig webknutselen noemen.
lees meer



Afrika

afrika

Dat Afrika niet een zandbak ten zuiden van de Middellandse Zee is, maar een boeiend continent waar je veel over kan lezen heeft Marijke Folmer me geleerd. Het echte Afrika begint onder die zandbak. Het gebied ten zuiden van de Sahara en ten noorde van Zuid-Afrika, dat weer veel westerser is, is heel boeiend. Kijk maar eens naar Out of Africa, of lees een boek van



cabaret

koos speenhof

Cabaret, of liever kleinkunst. Al ben ik altijd meer van de lach dan van de ontroering geweest. Al op jonge leeftijd was ik een fan van deze humor en later steeds meer, en ook van de diepere lagen in het cabaret.
Niet alleen de grote namen van nu en toen (Sonneveld, Hermans, Kan, Elsink, de Jonge, van 't Hek) maar ook Fons Jansen, Don Quishocking, Tom Manders alias Dorus, Jenny Arean. En als catagorie apart natuurlijk Andre van Duin. Daaraan verwant voor wie het kent noem ik hier de radiostrip Biels en Co. Met in de hoofdrol Ko van Dijk en uitgezonden tussen 1968 en 1973. Geweldige humor.



taal

taal

'Sint Joris had een zwaard om er de draak mee te steken', zo maar een voorbeeld van een woordspeling. Taal leeft, verandert en kan ook heel creatief gebruikt worden. Ook fouten kunnen hilarisch zijn, kijk bijvoorbeeld eens hier, maar ook archaismes, neologismes zijn heel boeiend, woorden verdwijnen en nieuwe woorden komen. Hoe ontwikkelt een taal zich, waar komen de woorden vandaan. Hoe zijn we er eigenlijk toe gekomen om woorden te gaan gebruiken?
N wrm zn klnkrs bvrbld nt ndzklk?



reclame

In de ruimste zin ben ik altijd gefascineerd door alles wat de mens beroert. Ons gedrag wordt beïvloed of veranderd. Reclame en voorlichting zijn daar natuurlijk belangrijke voorbeelden van. Waarom vallen we ergens op, of over? Wat trekt de aandacht en waarom? Ook de neurologische achtergrond is natuurlijk boeiend. Hoe snel je hersenen bepalen of je iets, of iemand aantrekkelijk vind om naar te kijken. Helpen agressieve campagnes (Je bent een rund als je met vuurwerk stunt)? Als kind al knutselde ik met vrienden een krant in elkaar en maakte ik reclameposter. Maar daar lagen toch mijn kwaliteiten niet.



geschiedenis

historie_versailles (4K)

Als kind was ik al gefascineerd door kastelen, burchten, de middeleeuwen, maar ook de Romeinse tijd. Later ook de 19e eeuw, arbeidersbeweging en het begin van de 19e eeuw. Nu ben ik vooral geintresseerd in de ontwikkeling van de huidige samenleving sinds de 19e eeuw en de hedendaagse geschiedenis. Maar een goed verhaal, of documentaire over wat dan ook boekt me vaak ook wel.



Leiden

wapenLeiden (2K)

Als geboren Leidenaar, Leienaar – moet ik dan eigenlijk zeggen, met Leidse voorouders tot in de 17e eeuw ben ik ook geïntresseerd in alles wat met Leiden te maken heeft. Niet alleen de ontwikkeling, de geschiedenis, maar ook het Leids en de sociaal–geografische aspecten van een middelgrote stad als Leiden.



lezen

boekenkast

Ik lees graag, en ook over uiteenlopende onderwerpen zoals de andere onderwerpen op deze pagina. Maar hier even over de literatuur, de romans, thrillers of gewoon leuke boeken
In die laatste categorie zijn Adriaan en Olivier, van Leonard Huizinga onvergetelijk. Als het om thrillers of detectives gaat: Vroeger natuurlijk De Schaduw van Havank, nu Felix Thijssen (de Max Winter-reeks), Rene Appel, maar ook alles van Noort, Verhoef en Van der Vlugt en al die andere dames. De serieuzere werk dan? Mijn favorieten zijn Rascha Peper, Zwagerman, Siebelink, Giphart, Tessa de Loo, Dessanne van Brederode, Vonne van der Meer en Renate Dorrestein.
In de categorie humor Pam van Vliet en Daphne Deckers Ooit begon mijn literaire belangstelling met Marnix Gijsen en Arthur van Schendel. Door de pedagogische Academie kwam ik in contact met kinderboeken. De allerbeste zijn en blijven nog steeds die van Guus Kuijer. Ik heb ze allemaal gelezen, ook nog na mijn opleiding.
Speciale vermelding natuurlijk strips: Asterix, Suske en Wiske maar meer nog de korte krantenstrips. Uit het verre verleden Fred Basset en dichterbij Casper en Hobbes. Waar onze zoon zijn naam aan dankt.



luisteren

radio (11K)

Ik heb een voorkeur voor de muziek uit de jaren 60 tot 90 die lekker in het gehoor ligt van Francoise Hardy tot de Stranglers en van Robert Long tot de Middle of the Road.
Maar alle andere lekker in het gehoor liggende muziek mag er ook zijn.
Niet te zwaar klassiek is ook goed; Vivaldi, Brahms.
En ik ontkom er niet aan om De Dijk en Boudewijn de Groot, mede ook als vertolker van Lennert Nijgh, even apart te noemen.