www.tvhouten.nl 

De loopgroep van Ed

trainer Ed Zijl
trainer Ed Zijl

Nadat ik twee jaar alleen, en dus meestal in mijn eentje, had gelopen leek het me leuk om eens met anderen te lopen. En, een beetje training zou mijn prestaties misschien ook ten goede komen. Omdat Casper ooit op atletiek gezeten had bij Voorschoten 97 was dat een voor de hand liggende keus. Dat was ook het dichtste bij.

Eerst kwam ik bij de groep van Marijke Hendriks. Deze duurloopgroep liep ruim een uur aan een stuk door (wat voor een duurloopgroep niet onlogisch is) maar na een paar donderdagen bleek dat het tempo net te hoog lag, met de afstand en de duur had ik minder problemen.
Toen kwam ik in de groep van Ed Zijl op dinsdagavond. Na de zomervakantie, toen ik niet meer op zaterdagochtend fitnesste, ging ik ook naar de zaterdagtraining die altijd in de duinen was en is.
De dinsdagavond is op de baan, of in de buurt en alleen zomers in bos of duin.

De loopgroep van Ed
De loopgroep van Ed

Ed geeft 'echte' trainingen. Oefeningen, rekken, strekken, conditietraining, krachtoefeningen, estafette, inlopen, en uitlopen.
Kort werk – zes maal 400 meter, om maar iets leuks te noemen – maar ook in de duinen lekker naar boven en naar beneden, liefst door rul zand, of met een overhangende tak zodat je moet blijven opletten.
Deze trainingen zijn zeer gevarieerd, soms zwaar, intensief, soms weer wat rustiger. En (dus) heel zinvol. Je ziet dat je prestatie en conditie vooruit gaat. Op de training zelf is het wel eens afzien en soms is het zo dat het douchen na de training het fijnste van de avond is, maar toch!

De trainingen zijn weliswaar soms zwaar en pittig maar ook heel erg leuk en gezellig. En dat is dan weer te in ruime mate te danken aan de andere lopers (Roeland, Max, Ingeborg, Ido, Bob, Bram, Willem, Ad, Simon, Jaap, Marijke, Arjan, Paul, Peter, Col, Dick, Michel, Els, Niek, Louise, Marieke, Fee en Corrie en iedereen die ik vergeet of in het verleden is langsgeweest).

Welverdiende rust met koffie, na het clubcircuit
Met Corrie na Clubcircuit Eiland van Ome Niek 07

Bij de training komt iedereen aan zijn of haar trekken. De groep bestaat uit hele snelle jongens, en meisjes die 10 km zo'n 40,45 minuten lopen maar ook uit mensen die dat niet halen en de 50 minuten als een uitdaging zien.
In die laatste groep zit ik. Die groep is nooit heel groot tenzij een snelle het rustig aan doet. Maar Willem, –anders gaat ie te hard–, Fee, Corrie en ik vormen wel de harde kern, onlangs nog aangevuld met Marieke en Miranda.

Naast hardlopen, of liever NA hardlopen is het ook goed om uit te puffen en op krachten te komen met koffie en appelpunt; zoals op de foto te zien is. Dat is in ieder geval zo bij elk clubcircuit.
Het clubcircuit is ergens in de omgeving voor alle lopers van de vereniging, maar ook gasten zijn van harte welkom.

dinsdagavond training
dinsdagavond training